Puuhelmikranssit

Valmista tyylikkäät puuhelmikranssit. Yhdistele omaan sisustukseen soveltuvia sävyjä tai jätä helmet maalaamatta. Kokeile myös jättää osa helmistä maalaamatta, niin kranssiin jää upea käsittelemättömän puun pinta.

Kransseissa on käytetty pyökkipuusta valmistettuja helmiä. Helmet ovat kovaa laatua ja niissä on siisti pinta, jota on helppo maalata akryylimaalein. Puuhelmet on pujoteltu metallirenkaaseen, joka on myöhemmin liimattu kiinni. Liimauksesta ohjeet hieman alempana.

Kehän pituuden laskukaavaa (laskukaava 2πr r=ympyrän säde) hyödyntäen pystyy laskemaan kuinka monta ja minkä kokoisia puuhelmiä renkaaseen mahtuu. Suosittelen kuitenkin testaamaan kokoja ja määriä ennen työn aloitusta. Vinkki: ota valokuva kranssista ennen maalauksen aloitusta, niin on helpompi pujotella ne oikeassa järjestyksessä uudelleen.

Muutamia välineitä, joita tarvitset:

  • Maalaamaton metallirengas
  • Käsittelemättömiä puuhelmiä
  • Liimaa
  • Maaleja
  • Sivellin, sivuleikkurit, metallilankaa, vasara, puukko ja metallisaha

Sahaa metallisahalla metallirengas poikki sen hitsatusta kohdasta. Sovita helmet renkaaseen.

Maalaa helmet akryylimaaleilla ja anna kuivua kunnolla. Jos kranssi tulee ulkotilaan, kuten oveen, suosittelen lakkaamaan helmet, näin kosteus ei pääse pilaamaan maalipintaa. Muista lakata myös ne helmet joita ei maalata.

Pujottele helmet metallirenkaaseen. Jätä yksi käsittelemätön helmi pujottamatta.

Liimaus

Liimaus kannattaa tehdä hyvin ja ehdottomasti käyttäen kunnon liimoja, jotta metallirengas pysty kannattelemaan puuhelmien painoa.

Metallirenkaan päät liimataan UHU Plus 5min epoksiliiman avulla. Liima on kaksikomponenttinen liima, josta liimaa ja kovetinta sekoitetaan keskenään suhteessä 1:1. Tällä liimalla työskentelyaikaa on 5min. Lopullinen kovettuminen on toki pidempi.

Liimauksen ympärille kiedottiin metallilankaa, jotta liimauspintaa saatiin enemmän. Liimaa voi myös levitellä vielä metallilangankin ympärille. Anna kuivua.

Liimattu kohta peitetään yhdellä halkaistulla puuhelmellä. Puuhelmen saa helposti halkaistua esimerkiksi puukon ja vasaran avulla. Pidä puukkoa reiän kohdalla puun syiden mukaisesti ja napauta vasaralla puukon selkään.

Liimaa puuhelmen puolikkaan yhteen esimerkiksi nopeasti kuivuvalla UHU Hart puuliimalla.