Punch Needle tekniikka

Ihana Punch Needle tekniikka vie mennessään!

Tekniikalla luot seinäkoristeet, tyynyjä ja vaikka mattoja. Tekniikka on yksinkertainen ja muutaman perussäännön muistamalla pääset vauhtiin nopeastikin.

Punch Needle tekniikka (tuftaus) on kirjonnantekniikoista mukava erityisesti, sillä siihen saa jäädä kädenjälki. Pistojen ei tarvitse olla kaikki saman pituisia tai suuntaisia.

Mikä on Punch Needle tekniikka:

Punch Needle kirjontatekniikassa lanka viedään erityisellä ontolla neulalla kankaan läpi vain neulankärjen pituudelta. Kun neula nostetaan ylös jää kankaan toiselle puolelle langasta silmukka. Työtä jatketaan viemällä neulaa lyhyitä matkoja eteenpäin ja painamalla neula kankaan läpi. Tekniikalla voi luoda kankaan pintaan tasaista pintaa tai eripituisia silmukoita, mutta myös näiden yhdistelmiä.

Työhön ei tule solmuja, joten riippuen käyttökohteesta työ tulee viimeistellä liimaamalla nurjapuoli. Liimauksella silmukat eivät pääse purkaantumaan ja työ kestää kosketusta.

Mitä tarvitaan:

Kangas

Kankaaksi tulisi valita löysäksi kudottu kangas, johon Punch Needle neula ja lanka pääset helposti läpi. Monks Cloth kangas on tähän erinomainen valinta. Kankaan reunat on hyvä siistiä sik-sak ompeleella tai saumurilla, liimatakin voi. Siistiminen kannattaa, sillä kangas rispaantuu helposti ja sotkeutuu lankoihin.

Neula

Punch Needle neuloja on erilaisia, on muovi- ja puuvartisia. Neula valitaan käytettävän langan mukaan. Pääsääntöisesti villalangat (esim aran paksuudet) soveltuvat 5mm paksuihin neuloihin. Kirjontalankoihin käytetään ohuempaa neulaa.

Langat

Langaksi käy lähes mikä tahansa. Käytetyimpiä lankoja ovat erilaiset villalangat. Langan tulee mennä neulan kärjen pienestä reiästä läpi vaivattomasti.

Kirjontakehys

Kangas tulee pingottaa tiukasti kirjontakehykseen. Kehyksen tulee olla tarpeeksi suuri työlle, sillä kirjontatyötä ei voi siirtää työn edetessä, muuten silmukat voivat purkaantua.

Vinkki: Käytä Punch Needle työhön ylimääräiset langanpätkät

Tärkeimpiä perussäännöt:

  • Pidä lanka aina löysänä. Jos lanka jää tiukalle tai sotkeutuu johonkin, lähtee työ purkaantumaan
  • Neulan kärjessä on soikea aukko. Pidä tämä aukko aina menosuuntaan
  • Kangas tulee olla pingotettuna tiukalle

Katso alla olevalta videolta kuinka Punch Needle tekniikalla valmistuu pieni seinäkoriste